ADIM ADIM EHLİYET ALMA REHBERİ

  • Firma YetkilisiBelirtilmedi
  • AdresBelirtilmedi
  • TelefonBelirtilmedi

Firma Hakkında

Ehliyet Almak İçin Ne Mezunu Olmak Gerekir?
Karayolları Trafik Yönetmeliğince ehliyet almak isteyen sürücülerin en az ilkokul mezunu olması gerekir. Sürücü kursuna kayıt olurken sizden ilkokul diploması talep edilir. Ehliyet çıkartırken de sizden ilkokul diploma fotokopisi istenir.

Ehliyet Almak İçin İstenilen Sağlık Şartları Nelerdir?
Karayolları Trafik Yönetmeliğince sürücünün araç kullanabilmesi için belli sağlık şartlarını taşıması gerekir. Sürücü kursuna başlarken ve ehliyet belgesi çıkartırken sağlık kurumlarından aldığınız sağlık raporunu teslim etmelisiniz. Ehliyet yenileme işlemi sırasında da sağlık raporu tarafınızdan istenir. Ehliyet alırken, sağlık bakanlığına bağlı hastaneler ve üniversite hastanelerinden, aile sağlığı merkezlerinden, özel tıp merkezlerinden ve özel muayenelerden sağlık raporu alabilirsiniz.

Ehliyet İçin Sağlık Raporu Ücreti Ne Kadar?
Ehliyet almak için sağlık belgesini aile hekimlerinden ücretsiz alabilirsiniz. Devlet hastaneleri hekim raporu için 50 tl, sağlık kurulu raporu için 200 lira alınır. Eğitim ve araştırma hastanelerinden tek hekim için 75 lira sağlık kurulu raporu için 300 lira alınır. Özel hastanelerde sağlık rapor tutarı hastaneden hastaneye değişir.

Ehliyet Alırken Adli Sicil Kaydı Gerekir mi?
Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre ehliyet başvurusu yapılırken adli sicil kaydı istenir. Kapsamlı bilgiyi 76.madde şu şekilde özetler:

Türk Ceza Kanunu’nun 188, 190 ve 191. maddelerinde belirtilmiş suçlardan hüküm giymemek, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun 4. maddesinin 7. fıkrasındaki suçları işlememek, Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun’un 12. maddesinin 2. ve takip eden fıkralarındaki suçları işlememiş olmak.

Ehliyet Alırken Hangi Sınavlara Girmek Gerekir?
Ehliyet almak isteyen sürücüler ilk etapta iki aşamalı sınava tabi tutulur. İlk aşamada test yapılır. Test bölümünde ilkyardım ve motor konularında sorular sorulur. İlk sınavı geçen sürücü adayları ikinci aşamada direksiyon sınavına tabii tutulur. İlk sınavı geçemeyen aday ikinci sınava alınmaz. M, B1, B, A1, A2, F ve G sınıfı ehliyet almak isteyenler iki aşamalı ehliyet sınavına girmesi gerekir. A, C1, C, D1, D, BE, CE, C1E, DE ve D1E sınıfına tabii olmak, ehliyet yükseltmek isteyenler yazılı sınavdan muaf tutulup sadece direksiyon sınavına girerler.

2019 Sınav Ücreti ve Ehliyet Harç Ücretleri
Ehliyet sınav harç ücreti her yıl güncellenir. Direksiyon sınav ücreti MEB tarafından 100 lira olarak belirlenmiştir. Devlet bankalarına sınav ücretini sınavdan 1 önceki gün yatırabilirsiniz. 2019 yılı ehliyet harç ücretleri ise şu şekilde:

A1, A2, A ve F sınıfı harç ücreti: 164,40 TL.

B sınıfı ehliyet harç ücreti: 495,70 TL.

Diğer sınıfların (C1,C1E,C,CE,D1,D1E,D,DE) harç ücreti: 827 TL

Uluslararası Sürücü Belgesi harç ücreti: 330,30 TL

Bütün sınıflar için sürücü belgesi değerli kâğıt bedeli: 134 TL

2019 Ehliyet Sınav Soruları ve Öneriler
Ehliyet sınav soruları Milli eğitim bakanlığı tarafından hazırlanır. Ehliyet sınav sonuçlarını MEB ana sayfasından öğrenebilirsiniz. Trafik sınavında 50 soru sorulur. Yanlış cevaplar doğru cevapları götürmez. Sınava girmeden önce geçmiş yıllarda çıkan sınav sorularını çözerek pratik yapmalısınız. Trafik soruları genelde etik kurallarla alakalıdır. Aklınıza ilk gelen cevap her zaman doğrudur. Yanlış doğruyu götürmediği için soruları mutlaka cevaplandırın. Cevabını bilmediğiniz durumlarda mutlaka bir şıkkı işaretleyin. Şıkları kullanarak doğru cevaba ulaşmaya çalışın. Sınavdan birkaç gün önce ehliyet sahibi birisinden destek alın. İlkyardım dersine çalışırken uygulamalı çalışın. Videolar ile ilkyardım nasıl yapılacağını izleyerek öğrenin. Motor soruları tamamen bilgiye dayalı sorulardır. Dersleri iyi bir kaynaktan takip edin. Ehliyet sınavına girmeden önce uykunuzu iyi alın. Sınavdayken zamanı unutmayın. Zamanı etkili ve verimli kullanmaya çalışın.

2019’da Ehliyet İçin Gerekli Belgeler
TC kimlik numaralı resmi kimlik (nüfus cüzdanı, pasaport)
Diploma
Sağlık raporu
Adli sicil kaydı
18 yaşını doldurmayanlar için veli/vasi muvafakat namesi müracaat esnasında istenir.

Kampanya & İlanlar

Henüz bir ilan eklenmemiş

Firma Haberleri

Henüz bir haber eklenmemiş

ÜRÜNLERİMİZ

Henüz bir ürün eklenmemiş

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

KAYIT OL

ÜYE GİRİŞİ

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

YENİ ŞİFRE

ÜYE GİRİŞİ

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.