Ehliyet Türleri Nelerdir?

  • Firma YetkilisiBelirtilmedi
  • AdresBelirtilmedi
  • TelefonBelirtilmedi

Firma Hakkında

Ehliyet Türleri Nelerdir?
Ehliyet alma şartları ve türleri bilindiği üzere 01.01.2016 yılında yapılan yeni ehliyet yönetmeliği ile değişti. Ehliyet sınıfları 2016 yılına kadar 8 çeşitken yeni yapılan yönetmeliğe göre bu sayı 18e çıktı. C tipi bir ehliyet yeni yapılan değişiklikle C1E, C, C1, CE gibi isimlendirildi. Yeni yapılan değişiklikle ehliyetler şu şekilde sınıflandırıldı.

· A2 ehliyetler; M – A1 – A2- A – B1 ehliyete dönüştü.

·B ehliyetler; M – B1 – B – D1 – C1 – C – F ehliyete dönüştü.

·C ehliyetler; M – B1 – B – D1 – C1 – C1E – C – CE – D1 – D1E – F ehliyete dönüştü.

·D ehliyetler; M – B1 – B – BE – C1 – C1E – C – CE – D1 – D1E – F ehliyete dönüştü.

· E ehliyetler; M – B1 – B – BE – C1 – C1E – C – CE – D1 – D1E – D – DE – F ehliyete dönüştü.

·F ehliyetler; M – F ehliyete dönüştü.

·G ehliyetler; M – G ehliyete dönüştü.

Ehliyetlerin bu şekilde sınıflandırılması deneyim şartı, yaş şartı ve römork durumuna göre yapıldı. Bazı ehliyetleri 18 yaşını dolduran kişiler alamaz. Otobüslerde 24 yaş sınıfı var.

Moped Ehliyet Nedir?
M sınıfına moped denir. Anlamı ise motorlu bisiklettir. Yönetmeliğe göre bisikletler 2 tekerli, 3 tekerli ve 4 tekerli olabilir. Motorun cinsine göre ehliyet türleri ve yaş sınıfı konuldu. Moped sınıfı için yaş sınırı 16’dır. Motorun silindir hacmi 50 santimetreküpü geçmemeli ve hızı saatte 45 kilometreyi geçmemelidir. Motor gücüde 4 kilovattan büyük olamaz.

A1 Sınıfı ehliyet nedir?
A1 sınıfı ehliyetler 2 ve 3 tekerlekli motosiklet ehliyetleridir. 2 tekerli motorların motor gücü 11 kilovat altı, silindi hacmi 125 santim aşağısında olmalıdır. 3 tekerlekli motorların motor gücü 15 kilovattan düşük silindir hacmi 125 metreden küçük olmalıdır. Yani A1 sınıfı ehliyet sahip birisi M sınıfı araç kullanabilir. A1 sınıfı ehliyetin geçerlilik süresi alındığı günden itibaren 10 yıl geçerlidir. A1 sınıfı ehliyet için herhangi bir deneyim şartı aranmaz. . A1 sınıfı ehliyet için yaş şartı 16’dır.

A2 Sınıfı ehliyet nedir?
A2 sınıfı ehliyetleri, A1 sınıfı ehliyetten ayıran en önemli kıstas motor silindir hacminin kısıtlanmasıdır. A2 ehliyet almak için 18 yaşını doldurmuş olmanız gerekir. A2 ehliyet alırken herhangi bir deneyim şartı aranmaz. A2 ehliyetlerinin geçerlilik süresi 10 yıl olup M ve A1 ehliyetlerini kapsar.

A Sınıfı ehliyet nedir?
A sınıfı 2 tekerlekli motorsiklet ehliyeti almak için yaş sınırı 20 olup, 3 tekerlekli motorsikletler için yaş sınırı 21’ dir. A ehliyetlerinin 10 yıl süresi olup A, A1 ve A2 sınıf araçları için geçerlidir.

B1 Sınıfı ehliyet nedir?
B ehliyetleri ile B1 ehliyetleri farklı ehliyet türleridir. B1 ehliyet 4 tekerlekli motorlar için verilir. Motor gücü 15 kilovatı geçmeyen 4 tekerli motorlar için verilir. Bu araçların ağırlığı 400 kiloyu geçmemelidir. Toplam ağırlığı ise 400 kiloyu geçemez. Yük taşıma işlemi yapacaksa bu barem 550 kilograma kadar çıkabilir. B1 ehliyet için yaş sınırı 16 dır. B1 ehliyetleri B sınıfı ve M sınıfı ehliyetleri kapsar.

B Sınıfı ehliyet nedir?
Eski ehliyet yönetmeliğine göre B sınıfı ehliyet sahipleri minibüs ve otobüs kullanabilirdi. 2016 yılında yapılan yeni değişiklikle B sınıfı ehliyet sahipleri artık Minibüs ve otobüs kullanamayacak.
Sürücü minibüs ve otobüs kullanacaksa B ehliyetinden sonra D1 ehliyeti alması gerekir. B ehliyet almak için kişi 18 yaşını doldurmalıdır. B sınıfı ehliyetler M, B1 ve F sınıfını kapsar. Motor gücü maksimum 3500 kilovat olmalıdır. Yük taşımayacaksa araç 750 kilo olmalıdır. Ehliyet süresi 10 yıl geçerlidir. Herhangi bir deneyim şartı yoktur.

BE Sınıfı ehliyet nedir?
BE sınıfı ehliyetin B sınıfından ayıran özellik yükün 750 kilodan fazla olmasıdır. Yaş sınırı iki ehliyet gurubunda aynıdır. BE ehliyetleri de 10 yıl geçerlidir. BE ehliyetleri M, B1, F, B alanlarını kapsar. Herhangi bir deneyim şartı yoktur. BE sınıf ehliyetine direk başvuru yapamazsınız. BE ehliyet almak için önce B sınıfı ehliyet almalısınız.

C1 Sınıfı ehliyet nedir?
Ağırlığı 3500 kilo ile 7500 kilo arasında değişen çekici ve kamyon kullanmak isteyen kişiler bu ehliyeti almalıdır. C1 ehliyet alma yaş sınırı 18dir. Deneyim şartı ise minimum B ehliyet sahibi olmak gerekir. C1 ehliyetlerinin 5 yıl geçerlilik süresi vardır. C1 ehliyetler M, B1, F, ve B sınıfı ehliyetleri kapsar.

C1E Sınıfı ehliyet nedir?

C1E ile C sınıf ehliyet arasındaki fark römork farkından kaynaklanır. C1 sınıfında ağırlık 3500 ile 7500 kilo arasındadır. Römork ağırlığı en fazla 12 tondur. C1E ehliyet alma yaş şartı 18’dir. Deneyim şartı olarak C1 ehliyet sahibi olmak gerekir. C1E ehliyetler M, B, BE, B1, C1 ve F ehliyetlerini kapsar.

C Sınıfı ehliyet nedir?
C sınıfı ehliyetler ile kamyon ve çekici sürülebilir. Römork ağırlığı 750 kilodan aşağı olmalıdır. Ehliyet alma yaş şartı ise 21’ dir. C sınıfı ehliyet almak için en az B sınıfı ehliyete sahip olmak gerekir. C sınıfı ehliyetler 5 yıl sürelidir. C sınıfı ehliyetler M, B, B1, C1 ve F tipi ehliyetleri kapsar.

CE Sınıfı ehliyet nedir?
C sınıfı ehliyetler arasında en detaylı olan ehliyet sınıfı CE ehliyetleridir. Yeni güncellenen ehliyet yasasına göre bu ehliyetlere Tır ehliyeti denir. Römork ağırğılı 750 kilodan fazla olmalıdır. CE ehliyeti alacak kişi 21 yaşından büyük olmalıdır. 5 yıl geçerli olan bu ehliyet sınıfında deneyim şartı olarak en az C sınıfı ehliyete sahip olmak gerekir. CE sınıfı ehliyetlerin kapsamı çok geniş olup M, B, BE, B1, C, C1, C1E, F tipi ehliyetleri kapsamaktadır.

D1 Sınıfı ehliyet nedir?
Yeni ehliyet sistemine göre minibüs ehliyetidir. Bu ehliyet minibüsler için yolcu şartı 16+1 olmalıdır. Bu ehliyeti almak için 21 yaş sınırını aşmanız gerekir. Deneyim şartı olarak B sınıfı ehliyete sahip olmalısınız. 5 yıl geçerli olan bu ehliyet türü M, B, B1 ve F ehliyetlerini kapsar.

D1E Sınıfı ehliyet nedir?
D1E sınıfı ehliyetlerde D1 gibi 17 yolcu şartı vardır. Römork ağırlığı 750 kiloyu geçmemelidir. Net ağırlığı ise 12 ton olmalıdır. Ehliyet yaş şartı 21 olup deneyim olarak D1 ehliyete sahip olmak gerekir. 5 yıl geçerli olan bu ehliyet türü M, B, BE, B1, D1 ve F sınıflarını kapsar.

D Sınıfı ehliyet nedir?
Yeni sisteme göre otobüs ehliyeti olarak geçer. Yaş sınıfı 24 olup 5 yıl geçerli olan bu ehliyet türü için en az B sınıfı ehliyete sahip olmak gerekir. Römork ağırlığı 750 kiloyu aşmayan bu ehliyet türü M, B, B1, D1 ve F sınıfı ehliyetleri kapsar.

DE Sınıfı ehliyet nedir?
D ile DE arasındaki fark römorktan kaynaklanır. DE sınıfları için römork limiti 750 kilodan fazla olmalıdır. Yaş sınırı 24 olan bu ehliyet 5 yıl geçerlilik süresi vardır. En az D sınıfı ehliyete sahip olmak gerekir. M, B, BE, B1, D, D1E ve F sınıflarını kapsar.

F Sınıfı ehliyet nedir?
Yeni ehliyet sisteminde traktör ehliyeti olarak geçer. B sınıfı ehliyetiniz varsa F sınıfı ehliyete sahipsiniz demektir. F sınıfı için 18 yaşından büyük olmanız gerekir. 10 yıl geçerli olan bu ehliyette deneyim şartı aranmaz. M tipi ehliyetleri kapsar.

G Sınıfı ehliyet nedir?
G sınıfı ehliyetler iş makinesi ehliyetleridir. Özellikle forklift gibi iş makinelerini kapsar. Bu ehliyeti almak isterseniz 18 yaşından büyük olmalısınız. 10 yıl geçerli olan bu ehliyette deneyim şartı aranmaz. M tipi ehliyetleri kapsar.

Kampanya & İlanlar

Henüz bir ilan eklenmemiş

Firma Haberleri

Henüz bir haber eklenmemiş

ÜRÜNLERİMİZ

Henüz bir ürün eklenmemiş

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

KAYIT OL

ÜYE GİRİŞİ

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

YENİ ŞİFRE

ÜYE GİRİŞİ

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.